De Swallowsflight Geschiedenis

In 1969 kreeg ik, ik was toen 17 jaar, mijn eerste Flatcoated Retriever. Ik had de bekende teef Ch. Black Cindy of Yarlaw (Hartshorn Samphire x Black Lass of Yarlaw) van Mw. C. van Crevel – v. Oss leren kennen en raakte op slag verliefd op dit ras !  Zo’n hond zou en moest ik hebben. Hij was elegant en had toch substantie, een prachtig gestroomlijnd gestrekt hoofd en een heerlijk, open karakter. Een mooie, sportieve hond waar je uitstekend mee kon werken, dat zocht en vond ik in de Flatcoat !

Uit Engeland kwam de reu Heronsflight Trust (Teal of Hawks Nest x Ch. Heronsflight Black Bell of Yarlaw). De fokster was Mrs. Joan Mason. Trust (Tallo) beantwoordde helemaal aan het beeld dat ik van een Flatcoat had, een hond waar je heel veelzijdig mee kon werken. Hij vond alles leuk, of het nu het showen was (behaalde vele titels) of gehoorzaamheid ( G.G. 1 diploma met het maximale aantal punten ), jachthondenproeven (KNJV.- A diploma, met een 1e prijs) of praktijkjacht was, zelfs politiehondtraining met speuren naar mensen en pakwerk vond hij het einde om te doen !

Ik bracht een aantal grote vakanties door op de boerderij van de familie Mason in Engeland en raakte daardoor nog veel meer thuis en geïnteresseerd in het ras en Joan Mason nam me mee naar shows, nesten, game-fairs, working-testen en veldwedstrijden en van haar leerde ik natuurlijk heel veel. Maar ik wilde meer, had aan een Flatcoat niet genoeg en wilde heel graag ook een keer fokken. Eind 1973 heb ik de kennelnaam “SWALLOWSFLIGHT” aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

In augustus 1973 kwam de één jaar oude teef Heronsflight Jinx (Ch. Wizardwood Sandpiper x Heronsflight Tassel ) naar Nederland. Ook Jinx werd evenals Trust snel Ned. Kampioen en behaalde KNJV. -B diploma’s en het G.G. 1 diploma. Een jaar later, in 1974, werd het eerste “Swallowsflight” nest geboren van Trust en Jinx, met daarin de eerste Swallowsflight die Ned. Kampioen werd, nl. de teef, Swallowsflight Black Aflame. Helaas stierf Aflame op 3 jarige leeftijd t.g.v. een maagtorsie.